PGD BORECI

 

Gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1929, danes ima 198 članov. Skrbijo za požarni okoliš, ki ga predstavlja vas Boreci s 306 prebivalci. Posedujejo gasilsko opremo, ki je določena za PGD prve kategorije in starejšo GVC (gasilsko vozilo – cisterna). Prav tako so tudi dobro strokovno usposobljeni za navedeno kategorijo. Društvo je prepoznavno po ambicioznosti na tekmovalnem področju in vzornem delu s gasilsko mladino.

PGD BORECI (od 1929)

Predsednik: Branko Slavinec

Poveljnik: Sebastijan Antolin

 Gasilstvo v Borecih ima že dolgoletno tradicijo. Pred ustanovitvijo svojega društva so se Borečani udejstvovali skupaj z vaščani Križevec v takratnem skupnem društvu, in sicer do 24. marca 1929, ko je bil ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev lastnega društva. 7. aprila 1929 ob 14.00 uri je bil v gostilni Jureš v Borecih izvoljen prvi ustanovni odbor: Franc Heric – načelnik, Franc Vrbanjščak – namestnik načelnika, Matija Novak ml. – tajnik, Franc Markovič – blagajnik, Franc Domanjko, Matija Jelen in Ivan Križanič – pregledniki računov, Franc Slavič in Franc Križanič – trobentača. Društvo je bilo vsa leta dejavno, nabavljalo je opremo, zgradilo prvi gasilski dom in bilo pobudnik dejavnega življenja na vasi.

Leta 1957 se je združilo z IGD Opekarne Boreci in zgradili so nov gasilski dom z visokim razglednim  stolpom, ki v ponos stoji še danes, ter obenem nabavljali sodobnejšo reševalno opremo. Zaradi ukinitve IGD Boreci je društvo leta 1981 začelo graditi tretji gasilski dom, v katerem deluje še danes. Leta 2002 je z drugimi prostovoljnimi gasilskimi društvi v občini Križevci izstopilo iz GZ Ljutomer in leta 2003 vstopilo v novoustanovljeno gasilsko zvezo Križevci in istega leta postalo osrednja gasilska enota v občini Križevci. Z veliko odgovornostjo so sprejeli izziv in začeli s trdim delom na področju izobraževanja in preventive ter nabavo sodobnejše opreme za požarno zaščito občanov občine Križevci. Leta 2005 so nabavili novo vozilo GVC 16/25 in leta 2013 še orodno vozilo GVM 1. V zadnjih letih se društvo dodatno opremlja s sodobno zaščitno opremo in poseduje tudi termo kamero, ki je nepogrešljiva pri hitrih in učinkovitih intervencijah za reševanje življenj in premoženja.

V 90-letnem obdobju so društvo vodili: – predsedniki (Franc Heric, Matija Novak ml., Anton Misja, Anton Rajh, Stric Mirko, Jože Kolbl, Marjan Mertuk, Franc Marin, Pavel Zorko ml., Alojzija Mertuk in Branko Slavinec) – poveljniki (Ignac Lovrenčič, Franc Vrbanjščak, Matija Novak ml., Franc Heric, Anton Rajh, Viktor Ajlec, Štefan Antolin, Stric Mirko, Marko Kosi, Viktor Slavinec, Milan Antolin, Vlado Korenjak in Sebastjan Antolin). Vodstvo društva v mandatnem obdobju 2018–2023: Upravni odbor: Branko Slavinec – predsednik, Milan Antolin – namestnik predsednika in tajnik, Sebastjan Antolin – poveljnik, Marjana Heric – blagajničarka, Slavica Mertuk – predstavnica starejših gasilk in gasilcev, Milena Korenjak – predstavnica članic, Mitja Horn – predstavnik mladine, Benjamin Tobias – gospodar, Matej Kosi – namestnik gospodarja, Simon Žitnik – orodjar. Nadzorni odbor: Jože Duh – predsednik, Marija Sovič – članica, Radko Tobias – član. Častno razsodišče: Jože Kolbl – predsednik, Vladimir Korenjak – član, Danica Mertuk – članica, Franc Marin – namestnik, Mirko Jureš – namestnik.

V zadnjem desetletju smo temeljito prenovili prostore vaško-gasilskega doma, zamenjali okna, vrata, nabavili stole, uredili ogrevanje, prenovili sanitarije, kuhinjo, talne obloge, uredili cesto do vaško-gasilskega doma, parkirni prostor, preplastili dvorišče in ga občutno povečali. V gasilskem domu imamo dostop do brezžične tehnologije. Popravili smo ostrešje, menjali kritino, namestili strelovod, uredili in prekrili leseno hišico, ki nam služi ob različnih prireditvah in kot priročno  skladišče za opremo. Vloženih je bilo ogromno ur prostovoljnega dela naših članov in članic društva. V društvu si zadamo izzive, ki niso majhni, a s podporo GZ Križevci in Občine Križevci ter požrtvovalnostjo izzivi postanejo uspehi, na katere smo ponosni vsi in bodo v veselje tudi našim zanamcem. Danes PGD Boreci šteje 196 članov, ki niso dejavni samo na področju požarne varnosti in preventive, temveč tudi na različnih družabnostih, kot je pomladanski Florjanov kres. Dosegamo tudi odlične rezultate na gasilskih tekmovanjih, na katerih blestijo naši starejši gasilci in gasilke ter seveda naši mladi, ki bodo nadaljevali gasilsko tradicijo v vasi.

Skip to content