PGD GRABE

 

Gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1974, danes ima 22 članov. Skrbijo za požarni okoliš, ki ga predstavlja vas Grabe s 123 prebivalci. Pomanjkanje GV-1 (gasilsko orodno vozilo) uspešno nadomeščajo, sicer pa posedujejo gasilsko opremo, ki je določena za PGD prve kategorije. Prav tako so tudi dobro strokovno usposobljeni za navedeno kategorijo.

PGD GRABE (od 1957)

Predsednik: Jožef Slavič

Poveljnik: Matej Babič

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1957. Nekaj časa je bilo v mirovanju. Člani so v tem času bili včlanjeni v sosednji društvi PGD Branoslavci in PGD Ključarovci. Društvo je ponovno začelo dejavno delovati po letu 1970. Začeli so razmišljati o gradnji gasilskega doma. Našel se je prostor in čas in leta 1978 se je začela gradnja. Finančna sredstva so se zbirala z organizacijo gasilskih veselic, diska, prostovoljnih finančnih prispevkov, prispevkov v materialu in nešteto opravljenimi prostovoljnimi urami posameznikov. Gasilski dom z dograjeno garažo je bil predan namenu leta 1992.

Društvo se je vseskozi po svojih močeh opremljalo in usposabljalo. Med prvimi je bila nabavljena mono črpalka Creina na traktorski pogon s prikolico. Leta 2006 smo z Bleda pripeljali rabljeno orodno vozilo TAM, medtem ko nam je PGD Iljaševci podarilo motorno brizgalno Ziegler. Leta 2004 smo ponosno razvili društveni prapor. V letu 2009 se je ponudila priložnost, da smo z lastnimi sredstvi, s pomočjo sofinanciranja Občine Križevci in sredstev RS – sredstev EU, na temelju razpisa Obnova in razvoj vasi, obnovili gasilski dom (zamenjali smo strešno kritino, okna in vhodna vrata, garažna vrata, obnovili fasado). Skupna vrednost investicije je znašala cca. 29.000 €. Tako je bil gasilski dom v vseh letih deležen obnov in rednega vzdrževanja naših članov, vsako leto nabavljamo tudi novo gasilsko orodje in opremo. V letu 2019 smo uredili še garažo, orodišče in nabavili nove mize v dvorani.

Leto 2019 je prineslo še eno veliko pridobitev, saj smo nabavili novo orodno vozilo GV-1. Za zagotovitev potrebnih finančnih sredstev so v največji meri zaslužni vaščani s svojimi prispevki. Delež so prispevali tudi Občina Križevci, Ministrstvo za obrambo RS in donatorji. Uspešno smo izvedli tudi organizacijo osrednje prireditve ob občinskem prazniku občine Križevci, kljub majhnosti naše vasi in društva. Delo v preteklem obdobju lahko ocenimo kot pozitivno. Člani so z zagnanostjo, marljivostjo in dobro voljo dosegli, da imamo v društvu danes lepo urejen gasilski dom in okolico, novo gasilsko vozilo in potrebno opremo. Vključenih je 111 članov, od tega 12 operativcev. Tako se danes poleg s požari ukvarjamo še s številnimi drugimi intervencijami, ki prav tako zahtevajo angažiranje posameznikov – poplave, veter in v zadnjih letih epidemija. V društvu organiziramo tudi družabne prireditve in se vključujemo v dogajanje v lokalnem okolju.

 

Skip to content